Adolf Hitler, dünya tarihinin gördüğü en acımasız diktatörlerinden biriydi. Kendisini Führer (Lider, önder) ilan ettikten sonra Alman halkını kontrol altına aldı. Tüm diktatörlerin yaptığı gibi kendisine muhalif kesimlerin ya sesini kesti ya da ortadan kaldırttı. İnsanlık tarihindeki en büyük ve en kanlı savaş olan II. Dünya Savaşı’na sebep oldu. Toplama kamplarında milyonlarca kişiyi (Savaş esirleri, Yahudiler ve çingeneler) sistemli bir şekilde öldürttü.

Diğer yandan, Nazi Almanya’sı II. Dünya Savaşı’nda Avrupa’nın çoğunu istila etti. Uyguladıkları başarılı taktiklerle düşman kuvvetlerini bozguna uğrattı. Ancak bu durum sonrasında değişecekti. Peki, Hitler ve Nazilerin II. Dünya Savaşı’ndaki başarısının sırrı neydi? İşte sizler için seçtiğim Hitler ve Nazi kurmaylarının II. Dünya Savaşı’nda uyguladığı 4 taktik:

1. Panzer Çikolatası

Adolf Hitler, askerlerinin sağlığını umursamayarak, belli bir süre düşmanlara karşı avantaj sağlayacak ilaçları askerlerine kullandırttı. Bu ilaç, ana maddesi “metamfetamin” olan “Pervitin” idi.

Hitler, bu ilacı ilk önce mahkûmlar üzerinde denemiştir. İlaç kullanan mahkûmların sırtlarında 20 kiloluk yüklerle, dinlenmeden yaklaşık 100 km yürüdükleri görülmüştür. Alman askerlerine 1939 – 1945 yılları arasında 200 milyon pervitin hapı dağıtıldığı bildirilmektedir. Alman askerleri bu ilaca “Panzer Çikolatası” adını takmışlardır.

Bu madde askerlerin dikkatini arttırmış, yorgunluklarını azaltmış ve onları neşeli hissettirmiştir. Düşmanları uykusuzluğa yenik düşerken, onlar cephelerde uyanık kalmışlardır.

Hitler’in de bu maddelerden kullandığı söylenmektedir. Ancak bu maddeler bağımlılığa ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

2. Renk Körlüğü

Adolf Hitler’in, bombardıman uçaklarındaki ekipler içine renk körü kişileri eklediği söylenmektedir. II. Dünya Savaşı’nda düşman birliklerinin yaptığı kamuflajları uzaktan fark edebilmeleri nedeniyle bu özelliklerinden yararlanılmıştır. Doğal yeşilliğin arasına saklanmış askeri bölgeleri normal bir göze göre daha kolay ayırmışlardır. Bu durum Nazi bombardıman uçaklarına avantaj sağlamıştır.

3. Ters Köşeler ve Dağınık Savaş Taktiği

Alman orduları, II. Dünya Savaşı’ndaki istihbarat çalışmaları sayesinde düşmanlarından hep bir adım önde oluyorlardı. Yaptığı ters köşelerle düşman ordularını gafil avlıyordu. Örneğin, Fransa Seferi öncesi Hollanda’yı işgal eden Almanya, bu kanaldan Fransa’ya ilerleyecekmiş gibi göründü. Müttefik Devletler de savunma düzenlerini buna göre kurdular. Ancak Almanlar beklenmedik bölgelerden hızla yüklenince, Fransız ordusu 20 günde teslim oldu. Paris dâhil tüm Fransa, Alman işgaline maruz kaldı.

Almanya’nın bu dönemde gerçekleştirdiği dağınık savaş tarzı pek stratejik görülmemektedir. Kısa soluklu yapılan saldırılar başta başarılı gibi olsa da, sonrasında büyük hezimetlere sebep oldu. Ayrıca savaşın geniş bir coğrafyaya yayılması Almanların kaybetmesine neden olmuştur.

4. Yıldırım Savaşı (Blitzkrieg)

Yıldırım Savaşı, hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyerek hızlı bir şekilde yok etmeye dayanmaktadır. Ancak bu taktiğin başarıyla uygulanabilmesi için 4 önemli koşul vardı: iyi arazi, iyi hava desteği, iyi lojistik ve iyi eş güdüm. Alman orduları bu koşullar uygun olduğunda bu taktiği başarıyla uygulayabilmiştir.

Almanlar, Polonya Seferi’nde Polonya birliklerinin büyük bir bölümünü kuşatmış, ikmal ve takviye olanaklarını kesmiştir. Batı Cephesi’nde ise müttefik ordularını ikiye ayırmış ve büyük bir bölümüyle kuşatmıştır. Ancak hava üstünlüğünün kaybedilmesi ve eş güdümün azalması yüzünden başarısız olmuştur. Yıldırım Savaşı taktiği Rusya’nın işgalinde, başlangıçta başarılı gitmesine rağmen arazi şartlarını zorluğu ve lojistik sıkıntıları yüzünden ağır yenilgiye neden olan bir taktik durumunu almıştır. Bu kara harekâtının çok geniş bir araziye yayılmış olması da önemli unsurlardandır. Birçok Alman askeri açlıktan ve iyi istihdam edilmedikleri için soğuktan donarak ölmüştür.

 


 

Yararlandığım Kaynaklar:

  • Talha Uğurluel, Muammer Kayatekin, Hitler’in Tıbbi Savaş Hileleri, Tarih Tıbbı Konuşturdu 2, Timaş Yayınları
  • Avrupa’da 2. Dünya Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri Soykırım Anıt Müzesi, USHMM,

 

tarihdersleri.org
Leave a reply

Bir cevap yazın